Jdi na obsah Jdi na menu

Válka na Ukrajině

25. 2. 2022

24.02.2022 okolo 4 ráno Rusko napadlo Ukrajinu ze strany hranici s Běloruskem, Ruskem a taky ze stran prohlášených DNR, LNR a anexovaneho Krymu. Útok začali bombardováním strategicky důležitých objektu jako byly muniční sklady, vojenské bázy a letiště. Za celý den podle expertu bylo zničeno přes 70 objektů. 

Putin nazval to co se děje "mírovou operaci" a podle něj chce zachránit ukrajince od nacistů. Začalo všechno tím, že Rusko uznalo nezávislost DNR a LNR, které se nachází na území Ukrajiny a většina jejich území byla pod kontrolou ukrajinských vojáků. Udělalo to aby získalo záminku k útoku. Jak uvedl Putin, Ukrajina napadla nezávislé lidové republiky, tím samým ohrozila lidé, které v nich bydlí.

Civilisti sbalili si všechny důležité věci: trochu oblečení, dokumenty, hotovost, jídlo které se nekazí. Vedle bankomatů byli obrovské fronty, všichni chtěli vybrat peníze. Na benzínkách došel benzín. Lidí panikují a snaží se schovat do krytu nebo opustit zemi. Slovensko přijímá uprchlíky a pomáhá jím.